BMW представи супер SUV на ток

С ефектната си визия електрическият модел BMW iX веднага се набива в очи.

Моделът е с мощност над 500 к.с. и изминава над 600 км

Хайтек във всичко

Първият изцяло електрически SUV автомобил на BMW ще излезе в края на 2021 година, но отсега се знае как ще изглежда. Моделът носи означението iX и веднага се набива в очи с ефектната си визия. Дълъг е колкото X5, висок и елегантен като X6, гумите са с размери като на X7, а спринтовите качества са по-добри от тези на M модел.

От представянето на първата си лека кола през 1928 г. до днес BMW пише историята на удоволствието от шофирането, което в съвременната действителност придобива нови измерения. В следващата глава от тази история славните лимузини, кабриолети, купета и седани на марката дават предимство на електрическия SUV. Първият „баварец“ от най-ново поколение е именно с такава каросерия, изработена от карбон и комбинирана с алуминий и с усилена структура около батерията и определени зони. Панорамният стъклен покрив е опционален с функция за затъмняване.

Със затворено гладко дъно, клапи на отворите за въздух и оптимизирани колела с диаметър 20,21 и 22 инча аеродинамиката е на висота, а коефициентът на челно съпротивление cW възлиза на 0,25. Това се отразява положително на динамиката, разхода на енергия и пробега.

Интериорът наподобява комфортно обзаведена ложа, която се различава от класическия стил на BMW. Широк и извит екран се простира по широчината на почти цялото табло. Воланът е компактен и скосен с шестоъгълна форма с две спици. Концепцията за използваните цветове и материали също е изцяло нова – акценти в златен бронз, повърхности от микрофибър и декорации от дърво и кристално стъкло.

По отношение на динамиката BMW iX поставя изцяло нови стандарти. Електромобилът е със задвижване на четирите колела и мощност минимум 500 конски сили, генерирани от два електромотора. Максималната скорост се очаква да бъде на нивото на конвенционалните автомобили, а именно от порядъка на 250 км/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема по-малко от 5 секунди, с което превъзхожда сегашният бензинов Х5 М модел. Електрическият „баварец“ се очаква да достигне и максималните скорости на конвенционалните си „събратя“ от порядъка на 250 км/ч.

Рязкото увеличаване на пробега и максималната скорост в сравнение с останалите електромобили на пазара е намален разход на енергия, който се очаква да бъде под 20 киловатчаса на 100 км. Затова BMW iX ще изминава над 600 км със заредена батерия. И наред с всички тези удивителни характеристики електромобилът обработва данни за рекордно бързо време и е подготвен в максимална степен за следващите етапи на автономно движение. И не на последно място – това е първият модел на BMW, който използва възможностите за 5G предаване на данни.

Оценете публикацията

Кликни на звездите за да оцениш

Average rating 5 / 5. Рейтинг: 2

Все още никой не е гласувал! Бъди първият оценил публикацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.