Депутатът показа „тайната бърлога“ на Бойко Борисов


Там проверката е организирана от шефа на Агенцията по горите Александър Дунчев. Преди седмица те провериха и ловното стопанство „Искър“, което се стопанисва съвместно с фирма „Валка“ на Румен Гайтански, и има спор за незаконно построен ловен дом.

Порции, оргии, феодализъм

„Изключително видео от Palamar – мястото, където порциите бяха разпределени в цялата страна. Говореха за сделки, оргии, монопол, феодализъм. Достъпът до неоторизирани лица е забранен за десетилетие. Собствениците (бяха) Бейзат Яхя – феодал Бойко Борисов за Шуменския край, човекът, който му превеждаше на среща с Ердоган преди няколко месеца, а синът му е заместник на ЕМБЛЕМА ”– отбеляза Владислав Панев.

Споменава се Бейзат Яхя от 2011 г. до юни тази година. е бил ръководител на североизточното държавно (горско) предприятие. През април бившият земеделски министър на ГЕРБ Десислава Танев издаде заповед за нова петгодишна скала, но беше уволнена със заповед на временния министър Христо Бозуков. Одит на Mediapool в Търговския регистър показа, че той е премахнат от ръководството на компанията едва на 20 август тази година.

Данните, че преди две години Бейзат Яхя е смятан за най -силният човек на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Делиорман, но въпреки това не крие близките си контакти с Бойко Борисов, сайтът „За истината“, открит в развитието си.

„По време на посещенията си в региона бившият премиер винаги е отсядал в любимата правителствена ловна ферма„ Паламара “, на практика управлявана от Яхя, и е бил сред почетни гости по време на семейните му празници., се казва в публикацията.

Дълги години Бейзат Яхя оглавяваше ДПС в главната община на партията Венец и два мандата беше председател на общинския съвет като представител на партията Доган. След последните местни избори обаче той е изключен от движението и се премества в ГЕРБ.

Апартамент на Борисов и апартамент под охрана

Владислав Панев показа и апартамента, в който се говореше, че е отседнал Бойко Борисов, в ловната хижа Паламара. Той носи знака “Апартамент Дъбрава”, но всъщност не отстъпва на апартаментите в луксозен хотел. Включва всекидневна с кожен диван, климатик, радиатор, плазмен телевизор и спалня. В съседство е помещението за сигурност, което е много по -малко и има три легла. От прозорците на ловната хижа камерите заловиха ходещ елен.

Според Панев жители на община Венец наричали Борисов – Басбакан.

Ловната хижа разполага със закрит басейн и всичко необходимо за модерен спа център – сауна, парна баня и много други.

Управлява се съвместно с компанията на Златев.

Депутатът от ДБ посочва, че компанията на Валентин Златев има договор за съвместно ползване с държавното стопанство „Паламара“.

“Компанията на Златев инвестира около 140 000 лева годишно, докато държавата инвестира 700 000 лева едновременно.”каза той пред Mediapool. Панев обясни, че държавата осигурява тези средства от субсидии на ЕС за обработка на земя и поддържане на пасища, които по принцип се получават от всички земеделски производители в България.

Става дума за компанията на Васил Златев, бащата на Валентин Златев – „Terra Tour Service“, която от 2009 г. оперира съвместно с държавната ловна хижа. Проверка на Mediapool разкри, че ловният парк Palamara все още се рекламира на уебсайта на компанията.

Удобна мощност и противоречиви сделки

„Видяхме редки гори и луксозна околност, далеч от очите и ушите на хората. За да не пречи на комфорта на властта. “, – отбелязва Панев.

Той обаче отбелязва, че миналата година държавното стопанство продаде старата си административна сграда за 82 хиляди лева и почти 12 декара двор. Сега той плаща около 6000 лева на месец за наем на офис в центъра на село Венец без двор.

„Казват, че както купувачът на старата сграда, така и настоящият наемодател са всички компании на Beyzat Yahya. Местен феодал. Помислете каква е тази сделка. Купувате нещо за 82 000 лева, след което наемате много по -малък офис за 72 000 лева годишно. Убивате инвестиции за малко повече от година. “Той казва.

Панев добавя, че феодализмът в отдалечените региони на България е сериозна пречка за развитието на страната.

„Местните хора ни казаха, че всичко се контролира от един човек – сеч (законна или незаконна), обработка на земеделска земя със съответните субсидии на ЕС, администрацията. Това диктува ниските доходи на хората и на практика ги измества от региона и страната. Тогава нека не се учудваме, че сме в демографска катастрофа. “– добави зам.

Достъпът за гражданите вече е отворен.

„Сега всеки може да наеме стая или апартамент в хижа – срещу 100-200 лева на вечер, включително ползването на басейна и спа центъра“, Панев също посочва.

“Тогава току -що привлече вниманието ни. Това е символично. Ако искаме да променим България, тези стъпки трябва да станат постоянни. Нека променим правилата на играта. Тези феодали станаха такива поради кражба на средства от ЕС. Така че тук и през Брюксел, правилата се нуждаят от сериозна корекция. За да не се създават условия за монополи “– завършва депутатът.

Оценете публикацията

Кликни на звездите за да оцениш

Average rating 4.3 / 5. Рейтинг: 26

Все още никой не е гласувал! Бъди първият оценил публикацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *