Здраве

Обясниха защо точно се губи обонянието при COVID-19


Пандемията от коронавирус хвърли в ужас целия свят. Липсата на лечение плаши хората, а PCR тестовете стават бавно. Доктор Евгений Комаровски на страницата си в социалната мрежа посочи основните симптоми, по които всеки може лесно да определи дали човек е заразен с коронавирусна инфекция.

Ако човек е загубил усещането си за вкус и мирис, това е първият и основен признак, че се е заразил с COVID-19. Според лекаря този симптом може безопасно да се счита за диагностичен. Този признак показва по-точно диагнозата, дори по-точно от измерването на температурата на тялото на човек, пише Здраве.то.

Ето защо, ако вие или вашите близки изведнъж забележите, че не усещате миризмата и вкуса, тогава трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да установите точна диагноза и по този начин да не застрашите другите около вас.

Евгений Комаровски твърди, че обонянието може да изчезне при настинка или грип, но в този случай това се дължи на запушване на носа. При коронавирусна инфекция хремата може изобщо да не присъства или да е слабо изразена, но обонянието изчезва почти напълно. Според лекаря при COVID-19 се засягат нервните окончания, благодарение на които човек възприема миризми и вкусове. Комаровски подчертава, че тази трансформация е обратима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *