Премиерът Борисов: Кризата се задълбочава заради COVID-19, трябва бързо да одобрим бюджета на ЕС

България винаги е била готова за диалог със Северна Македония, заявил премиерът пред посланиците на ЕС

Намираме се в сериозна ситуация на задълбочаваща се социална и икономическа криза в следствие на пандемията. Трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС и на Пакета за възстановяване, за да може фондовете и програмите да започнат да действат още от самото начало на следващата година. Това пише премиерът Бойко Борисов във фейсбук.

От поста му става ясно, че е участвал във видеоконферентна среща с посланиците на държавите членки на ЕС и на Конфедерация Швейцария. „България винаги е била готова за диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но това трябва да се желае и изпълнява от двете страни“, пише още той.

Малко по-късно от МС съобщиха, че по време на срещата Борисов изтъкнал, че e необходимо да се положат всички възможни усилия за постигане на съгласие по темата. По думите му както следващия бюджет на ЕС, така и Пакета за възстановяване са ключови инструменти за преодоляването на последиците от всички държави членки, но и за европейската икономика като цяло.

Във фокуса на разговора били още постигането на климатична неутралност в ЕС до 2050 г., ефективните мерки в борбата за справянето с коронавируса и европейската перспектива на Западните Балкани. „Именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни постави високо в дневния ред на ЕС европейското бъдеще на Западните Балкани“, казал още Борисов.

 

Оценете публикацията

Кликни на звездите за да оцениш

Average rating 5 / 5. Рейтинг: 2

Все още никой не е гласувал! Бъди първият оценил публикацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *