ЗдравеЛюбопитно

Създайте здравословна и чиста среда в банята


Банята, която можем да определим като здравословна е чиста и подредена. Почистването на тоалетната и ваната не е домакинска работа, която повечето хора очакват с нетърпение, но за да бъдем здрави е изключително необходима. Тези съвети и трикове могат да премахнат досадата от тази необходима задача и да превърнат банята ви в място, подобно на спа.

Пет минути са всичко, от което се нуждаете

Ако вашата баня е чиста от самото начало, не би трябвало да отнеме много повече време, за да я поддържате такава. Просто избършете вашите плотове, мивка и тоалетна с дезинфектираща кърпа. След това избършете тоалетната чиния с малко сода за хляб и почистете на място огледалата. Върнете на местата им всички извадени предмети, закачете хавлиите си, затворете завесата за душ и – готово, банята ви е чиста! Ако правите това всеки ден, ще направите и по-кратко и лесно вашето редовно седмично почистване.

Изчистете (видимата) бъркотия

Използваме много продукти или уреди за разкрасяване, от четки за зъби до сешоари. Не е чудно, че нашите плотове за баня се разхвърлят толкова лесно. Държите предметите си за ежедневна употреба в красива кутия, а останалите да съхранявате в шкафа за лекарства или под мивката.

Нуждаете се от допълнително пространство

Използвайте красиви кошници, за да организирате вашите тоалетни принадлежности и да ги направите лесно достъпни. Освен това те служат и като декор!

Вентилатори за баня за контрол на влагата

Добрите вентилатори за баня са много важни за извеждането на влажния въздух от къщата. Ако се натрупа влага, особено в топлото време, това създава потенциал за растеж на мухъл в пространството и извън него, което е изключително нездравословно. Ако има пералня в банята или ако е свързана директно със спалня, това ще създаде по-висок потенциал за развитие на мухъл. Този риск възниква, тъй като прахът и остатъците от дрехите осигуряват източник на храна и дом за мухъл, като високото съдържание на влага във въздуха се абсорбира от дрехите.

В идеалния случай вентилаторите за баня са свързани към превключвателя, за да работят през цялото време и не могат да бъдат изключени. Като алтернатива вентилаторите, които имат настройки за влага или движение, също са страхотни опции. Важно е да вземете тих вентилатор, така че да не се забелязва, когато работи.

Растения за контрол на влагата

Растенията са чудесно допълнение към всяка баня, особено ако искате да превърнете стаята в спокоен оазис. Обикновено във въздуха има достатъчно влага, за да процъфтяват много водолюбиви растения. Те също така могат да подобрят качеството на въздуха в дома (стига да не се напояват, създавайки по този начин мухъл).

Опитайте парчета бамбук в голяма подова ваза, ако не можете да отглеждате растения. Бамбукът е хигроскопичен материал, което означава, че ще абсорбира или изхвърля вода или влага от околната среда.

Всяка баня се нуждае от постелка за баня, която да събира капките и да предпазва пода от щети от вода. Изберете такава, която може да се пере в пералня за лесно почистване.

Източник: banya-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *