БългарияКриминалноЛюбопитно

Трагедия на магистрала „Струма“: 46 души загинаха в горящ автобус


46 души загинаха при жестоката катастрофа, която се разигра тази нощ на магистрала „Струма“. Сред жертвите в запалилия се автобус от Северна Македония има и много деца.

Седем души са оцелели

Автобусът е превозвал туристи от Северна Македония, които са пътували от Истанбул за Скопие.

Засега се съобщава за седем оцелели – момиче на 17 години и шестима възрастни. Всички те са настанени в „Пирогов”, животът им е вън от опасност.

„В ранните часове на 23.11.2021 г. в „Пирогов“ са приети 7 граждани, които са пострадали при инцидент с рейс на автомагистрала „Струма“. Лицата не са български граждани. В момента всички са контактни, в стабилно състояние и без опасност за живота. Шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака. След преглед и оценка на състоянието им са настанени за проследяване в болницата“, се казва в официална информация до медиите, разпространена от „Пирогов“. Всички оцелели са граждани на Северна Македония.

Министър-председателят Стефан Янев веднага отпътува към АМ „Струма“, а президентът Румен Радев изказа съболезнования на своя македонски колега Стево Пендаровски и призова отговорните институции да установят причините, довели до тежкия инцидент. Версиите, по които работи разследването, са човешка грешка или техническа неизправност.

Един от най-тежките пътни участъци

Тежката катастрофа се е разиграла недалеч от село Боснек край Перник. Кметът на Перник каза пред медиите, че участъкът е един от най-тежките в републиканската пътна мрежа. Служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова обяви, че ще бъде направена проверка на пътя в района на катастрофата. „Още тази сутрин ще бъде сформирана работна група и на мястото ще бъдат изпратени представители на министерството и агенция Пътна инфраструктура“, заяви Комитова.

Богдан Милчев от Института по пътна безопасност потвърди пред БиТиВи, че в района на Боснек стават много катастрофи. „Транспортната ни система не отговаря на минималните изисквания за сигурност“, каза още експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *